Rubriky
Oddíl

Ivančena 2016

V sobotu 23. 4. 2016 jsme se spolu s Kormorány a Kon-Tiki vydali na výlet k mohyle Ivančena, která se nachází poblíž Lysé hory v Beskydech. Byla postavena na památku několika skautů, kteří se účastnili protinacistického odboje a byli popraveni těsně před osvobozením.

Naše pouť začala brzkým budíčkem a už v 6:15 jsme nastupovali do vlaku na uherskohradišťském nádraží. Do Frýdlantu nad Ostravicí jsme přijeli krátce po deváté hodině a už ve vlaku a na nádražích jsme potkávali skupiny skautských bratrů a sester, kteří měli stejný cíl jako my. Na Ivančenu jsme po náročném výstupu přišli kolem poledne. K mohyle jsme přidali naše přinesené kameny, zařvali jsme svoje pokřiky a pozdravili se se známými skauty. Odpočinuli jsme si, poobědvali a vydali se na zpáteční cestu.

Celým dnem nás provázel příběh zabitých skautů a s ním spojené aktivity. Například jsme si na půl hodiny sundali šátky na připomenutí doby, kdy byl skauting zakázaný a členové museli pracovat v utajení, nebo jsme další půlhodinu mlčeli jako vyslýchaní a mučení zajatci. Další zajímavá aktivita se táhla celou druhou polovinu dne, kdy jsme museli v ruce stále držet zubní kartáček, který symbolizoval naše cestovní doklady a nesměli jsme ho odložit při žádné činnosti.

Na klubovnu jsme přišli už za tmy, dali si dobrou večeri (těstoviny s rajčatovou omáčkou a klobáskami), dokončili příběh a šli spát se slibem, že se na Ivančenu příští rok vydáme znovu a tentokrát snad v hojnějším počtu.

Na konec přikládám fotku, která zachycuje naše nadšení ze společného výstupu a kterou sdílel i instagramový účet Junáka.
ivancena