Rubriky
Oddíl

“Na svatého Jiří, vylézají skauti, hadi a štíři”

Ale neee, berte ten titulek prosím s nadsázkou. My jsme činní celý rok a to občas až tak, že poctivě dodržujeme 11. skautský zákon, „Skaut je nepromokavý“.

Ovšem zpátky k tomu sv. Jiřímu. Věděli jste, že právě svatý Jiří je patronem skautů a skautek? Již zakladatel skautingu Baden-Powell ho předložil svým skautům jako vzor hrdinství a statečnosti. A právě 24. 4. je jeho svátek a již několik let vychází v tenhle den skauti ve svých krojových košilí do školy nebo práce. Letos svátek připadá na neděli, tak opravdu do školy a práce chodit nemusíte. Ale klidně si vezměte svůj kroj či šátek, třeba na nedělní procházku nebo návštěvu prarodičů. Třeba budete překvapeni, kolik skautů potkáte na ulici.

Družina Bílých tygrů a Pírek oslaví svátek sv. Jiří již o den dříve, kdy se vydáme na výšlap ke skautské mohyle Ivančena. Ta vznikla jako připomínka zastřelení několika skautů zapojených v odboji. Postupem času se z ní stala připomínka potřeby bojovat proti zlu. Tak jako sv. Jiří bojoval proti draku.

Více informací o Ivančeně můžete zjistit zde http://www.ivancena.cz